Buitenspelen

Tijdens de pandemie voelde ik me vooral machteloos en moedeloos, maar de nieuwe hindernissen, die maar op ons af blijven komen, lijken op een of andere manier mijn strijdvaardigheid aan te wakkeren.

Het begon met de calamiteiten die mijn moestuin tegen de vlakte sloegen. Het was juist die tegenslag die me opeens energie gaf om aan de slag te gaan.

Op dezelfde manier probeer ik nu naar de nieuwe uitdagingen te kijken. Er staat een winter voor de deur die niet comfortabeler zal zijn dan de vorige. Dat was nochtans het plan: ik zou een of twee nieuwe verwarmingstoestellen aankopen en een aangename en stabielere temperatuur in huis hebben. Maar mijn budget voor dit jaar is op onverklaarbare wijze geslonken, de energie- en andere prijzen zijn hier ook aan het stijgen, en toestellen aankopen en meer elektriciteit verbruiken is voorlopig niet aan de orde.

De oplossing waarop ik broed is: veel meer buiten spelen dan ik doorgaans in de winter doe. En wat kan ik zoal buiten doen? Wandelen, joggen, sprokkelen, de moestuin onderhouden, de wadi afwerken, het kerkhof verder opknappen, het dorp netjes houden enz. Ik hoef er niet lang over na te denken, er is genoeg te doen.

Het nieuwe is: mijn dag anders indelen:

 • Een beetje langer in bed blijven.
 • Na het opstaan meteen naar buiten gaan en een ochtendwandeling of -loopje doen.
 • Als ik dan goed opgewarmd ben nog even in de tuin gaan rommelen.
 • Vaste werkuren: twee tijdspannes per dag
 • Tussendoor naar buiten gaan
 • Avondwandeling en sprokkelen
 • Lezen in bed (met een warme kruik erbij)

Anders is: meer tijd buitenshuis doorbrengen, maar ook:  de (computer-)werktijd afbakenen en binnen die tijd beter focussen en dus sneller klaar zijn met de geplande taken.

Als dat lukt, zal ik minder elektriciteit en brandhout verbruiken en toch geen kou hebben. En ik kan nog een paar voordelen bedenken: de moestuin zal floreren en mijn conditie zal er wel bij varen.

Misschien lijkt dit makkelijk praten, ik woon immers in een omgeving die uitnodigt om naar buiten te gaan. Hoe zou ik het doen als ik in de stad zou wonen? Ik denk dat ik meer zou wandelen en fietsen en ik zou stiekem een stukje grond in een park of op een kerkhof adopteren en dat netjes houden en er misschien wel iets planten, of er in ieder geval de natuur gaan observeren met PlantNet en BirdNet.

Is dat een naïeve gedachte? Op welke manier zouden jullie deze winter wat meer gaan buitenspelen?

5 gedachten over “Buitenspelen”

 1. Strak plan, Christine! Tuinieren is niks voor mij, maar ik ben ook van plan om thuis meer te bewegen en me warmer aan te kleden. Een kwartiertje ochtendgymnastiek is ook leuk ter afwisseling van een wandeling of een rondje joggen. En eigenlijk zou ik ook meer huishoudelijke taken moeten doen tussen het werken door. Maar dat is een vorm van bewegen waar ik niet meteen warm voor loop. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. In de flexibiliteit van mijn plannen, zoveel mogelijk meedeinen op de golven van de energie en mijn zin.
  Kleerkast uitmesten bijvoorbeeld met vensters wijd open
  Te voet ommetjes voor of na boodschappen. Ook ommetjes zonder boodschappen.
  Enzovoort…Dat alles na die enkele vaste momenten in de week, waar ik te voet probeer heen te gaan. Als het even kan, doorheeneen park(je).
  Dapper dat je zo duidelijke voornemens hebt en (min of meer) neerzet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik hoop dat m’n benenwagen wil genezen zodat er eindelijk weer sprake is van noemenswaardige wandelingen. De kinesist duwt en wringt en tergt, er is al wel verbetering maar soms loop ik toch nog serieus te manken.

  En voor de rest veel dekentjes, lagen kleding en een kamerjas.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: