Gezaaid

Vandaag was een dag om binnen te blijven en in dikke trui, bij de kachel, de eerste tomaten te zaaien. Niet te geloven dat over een paar maanden uit zo’n piepklein zaadje tientallen kilo’s tomaten zullen groeien. De selectie van dit jaar: Caro Rich, Précoce de Quimper, Gardeners Delight, Saint Pierre, Marmande, Coeur De Boeuf en Olirose de San Domingo.

2 gedachten over “Gezaaid”

  1. Leuk en verwonderlijk. Heb toevallig op dezelfde dag ook gezaaid 🙂 Hier o.a. kerstomaatjes. Heb je toevallig snoeitips? Als ik ze hun gang laat gaan, worden het slierten met in totaal vier armpjes tomaten eraan… 🙂

    Like

  2. Heel veel mensen pitsen de diefjes eruit. Diefjes groeien uit tot zijtakken. Dat doe je zo: zodra de plant zich begint te ontwikkelen, bekijk je ze goed en je kiest de hoofdtak van de plant. Dat is de tak die (in het begin) recht naar omhoog groeit. Aan die tak groeien kleine takjes en in de oksels van die takjes komen nieuwe scheutjes uit. Die scheutjes mag je er gewoon uitpitsen met je vingernagels. Als de plant groter wordt, mag je ook gewoon alles wegsnijden wat je in de weg zit, zolang je die hoofdtak maar behoudt. Een tomatenplant is ijzersterk en kan er heel goed tegen dat je ze bijsnoeit. Als de plant in een pot staat of als je niet veel plaats in je tuin hebt, is het nuttig om de plant in te perken. Maar als je veel plaats hebt, kun je die zijtakken net zo goed laten groeien. Dan krijg je meer tomaten. Het is handig als je de struik kunt ondersteunen met stokken of met speciale tomatensteunen.
    En nog een tip: bedek de bodem met een dikke laag stro, hooi, bladeren of ander organisch materiaal. Dan hoef je minder water te geven. Veel succes ermee!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: