Verrou

Na een weekje proefdraaien in augustus, ben ik nu toch de sleutelbewaarder van de kerk geworden. Nooit gedacht dat ik, immigrant, het zo snel (na drie jaar) voor elkaar zou krijgen. De sleutel ligt nu in een oud broodkastje in mijn keuken. Binnenkort komt er aan de kerk een mededeling dat mensen die de kerk willen bezoeken zich tot mij kunnen wenden 🙂

Het zou leuk zijn als ik die bezoekers ook nog iets onderhoudend zou kunnen vertellen. Ik kan hier alvast mee beginnen:
De patroonheilige van de kerk is Saint-Etienne. (En doet me denken aan Soeur Etienne, het oude nonnetje in het zusterhuis van Ninove dat vruchteloos geprobeerd heeft om van mij een braver kind te maken.)
Saint-Etienne of Sint-Stefanus was een van de eerste martelaren van het christendom. Hij werd gestenigd en wordt daarom soms afgebeeld met stenen op zijn hoofd en zijn schouders.

Het kerkje is opgetrokken uit schiste (schalie) en hier en daar versierd met roze marmer uit de streek. De kerk wordt al vermeld in geschriften uit 1261 en de stijl zou laatromaans en vroeggotisch zijn (nog te bestuderen).

Om de kerk beter te leren kennen zijn mijn buurman en ik begonnen met een inventaris aan te leggen van alle voorwerpen die zich in en aan de kerk bevinden. Laat ik beginnen met jullie de smeedijzeren grendel te tonen. Alles wat ik erover kan zeggen is dat hij in goede staat is en dat hij langs een kant de kop van een draak, een serpent of spuier (gargouille) heeft. Kunst- en andere historici die dit lezen zijn van harte uitgenodigd om bijkomende informatie te geven. Wordt vervolgd.

DSCN5570

DSCN5598DSCN2145DSCN2126

De toegang tot de kerk. Het portaal wordt gevormd door een boog (cintre) van roze streekmarmer.

4 gedachten over “Verrou”

  1. Volgens mijn onbescheiden mening is de bouwtrant 100% romaans. Nog geen spoortje van een gotische spitsboog te bekennen. Maar wat mij vooral intrigeert is het prachtige vergulde altaarstuk (in zo’n verloren dorpje!), mogelijk van veel latere datum, dat wat barok aandoet. Het kerkje is toch echt een pareltje en ik ben blij dat mijn zus de sleutel heeft!

    Like

  2. Daarom schreef ik ook: nog te bestuderen. Ik baseer me op wat ik zoal op het internet vind en dat is soms te wantrouwen. In de streek zijn heel wat Romaanse kerkjes. Sommigen lijken ouder, kleiner, donkerder … Misschien heeft het met de zijvleugels te maken, die later bijgebouwd schijnen te zijn. Ik zoek het verder uit.
    Het vergulde retabel zou rond 1665 door een zekere Louis Générés gebeeldhouwd zijn. Dat komt later nog uitgebreid aan bod.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: