Plukken

Het woord plukken is fout. Paddenstoelen mag je niet plukken. Een paddenstoel die je wil opeten of eh wil bestuderen, moet je met een mes afsnijden. Zo blijven de zwamvlokken in de grond en kan de paddenstoel zich voortzetten in de bodem.

Dat heb ik geleerd van de Yves en Guillaume, die mijn kachel plaatsten.

Ik zie andere mensen in het dorp plukken in plaats van snijden en ik houd mijn mond. Wie ben ik om ze de les te spellen. Een groentje, ja.

Zelf heb ik me een mooi knipmes aangeschaft en zonder mijn mes ga ik niet meer op pad. Weidechampignons en parasolzwammen herken ik nu van ver. En ook de kleine weidekringzwammetjes. Cariolets heten ze hier. Die mag je niet plukken, maar ook niet snijden. Je moet ze afpitsen met je vingernagels. En alleen maar de kleintjes, waarvan de hoedjes nog bijna gesloten zijn.

Dat zijn er dus drie die in de Guide Hachette 100 especes staan. Nog 97 soorten te gaan.

En dan bakken in boter met een heel klein beetje look en peterselie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: