Mooi India

Ik ben geen India-kenner. Dit was pas mijn tweede India-reis in tien jaar en deze keer ben ik onvoorbereid en onbevangen vertrokken. Ik zou een reisje in het zuiden maken met mijn zus, mijn schoonbroer en hun dochter en ik zou de rest van de tijd bij hen thuis doorbrengen. Ik hoefde dus niets te organiseren en dat was pure luxe, ik kon me tijdens het reizen achterover laten zakken en rustig observeren. Laat ik beginnen met iets te schrijven over al het moois dat ik zag.

De mensen zijn er mooi. Ik houd van het Indiase type, hun lichtbruine huid, grote donkerbruine ogen, prachtige zwarte haar. De mooiste mensen (maar dat is een kwestie van smaak) zag ik lang geleden in Mombassa, Kenia, waar je mensen ziet die Afrikaanse en Indiase trekken samen hebben.

De mensen zijn er elegant. Vrouwen kleden zich in sari of in een shalwar kameez, een lange tuniek met een bijpassende broek en een elegante dupatta, een sjaal die losjes over een schouder hangt of naargelang het weer en de gelegenheid rond het bovenlichaam wordt gedrapeerd. Deze kledingwijze is van zichzelf al elegant, maar de kleuren zijn erg uitgesproken en altijd uitgekiend gecombineerd. Nergens zie je vloekende kleuren. De sari’s hebben een bijpassend bloesje, de stoffen van de tuniek, de broek en de dupatta zijn variaties op hetzelfde thema. Die elegantie zie je bij alle lagen van de bevolking. Hoe rijker de mensen hoe sjieker de stoffen, maar ook arme vrouwen, vrouwen die in dienst zijn of die op het veld of in de bouw werken, en in de sloppenwijken wonen, dragen een sari met een bloesje in de bijpassende kleur. Ook de mannen dragen hun kleding met zorg. Meestal broeken met hemd of tuniek, soms een lungi. Een lungi is een lendendoek die als een soort rok rond de heupen wordt gedrapeerd, in het zuiden wordt die rok naar boven gevouwen en vastgeknoopt zodat hij meer op een soort korte pofbroek gaat lijken.

Waar we ook kwamen, ik kon niet ophouden met kijken naar de prachtige stoffen en de wijze van dragen.

IMG_6142

Familiekiekje: mijn nichtje Shirin, met haar Indiase nichtjes.

***

De natuur is er mooi. De steden zijn vervuild en daar wordt inmiddels werk van gemaakt, maar je hoeft niet ver te gaan om mooie landschappen te zien.

 

20200212_064844

Zonsopgang in Allepey, Kerala

 

img_2840

Theeplantages in Munnar, Kerala

***

Het culturele erfgoed is oneindig en onbeschrijflijk, en soms verwaarloosd wegens te veel en te duur, en andere prioriteiten, soms met zorg gerestaureerd en prachtig gepresenteerd. Er zijn pareltjes van musea, om er maar een paar te noemen: het elegante historische museum in Mumbai, het museum van de mens en het erfgoedmuseum in Bhopal, het Mattancherry Palace in Kochi. De historische architectuur is overal aanwezig, in de steden en de dorpen. Van de imposante art deco gebouwen in Mumbai tot de tempels en paleizen in alle steden en de traditionele huisjes op het platteland.

prince-of-wales

Het historische museum in Mumbai (foto: Incredible India)

ART-DECO-MUMBAI-3-e1498737766545

Art Deco appartementsgebouwen in Mumbai (foto Lonely Planet)

 

We kennen India de laatste jaren via de media als een land met grote problemen en schrijnende situaties, maar de schoonheid, de elegantie en de waardigheid hebben op mij minstens evenveel indruk gemaakt.

Alleen jammer dat ik geen goed foto-apparaat meegenomen had. Dat staat al op mijn lijstje voor een volgende keer.

 

 

 

3 gedachten over “Mooi India”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: