Bestek

Als iemand mij vraagt hoeveel inwoners ons dorp telt, zeg ik meestal vijftien. Dat klopt niet altijd want we kennen hier net als overal demografische verschuivingen. 
In de negen jaar dat ik hier woon heb ik in ons dorp twee huwelijken en een geboorte meegemaakt. En ook twee scheidingen. En ja, het waren dezelfde paren. Het eerste paar ging na vijf jaar uit elkaar. Het tweede na drie jaar. De mannen gingen weg uit het dorp, de vrouwen bleven.
De vrouw van het eerste paar kreeg algauw een nieuwe vriend en daarna een andere nieuwe vriend. De vrouw van het tweede paar kreeg ook een nieuwe vriend. De nieuwe mannen kwamen naar het jaarlijkse kersenfeest en het petanquetoernooi, en alles leek goed te gaan.
Maar vorig jaar kwam de man van het tweede paar terug in het dorp wonen met zijn nieuwe vriendin. Nu zijn ze uit elkaar. En de vriend van zijn vrouw is ook ergens anders gaan wonen zodat het oorspronkelijke paar nu als vrijgezellen in ons dorp wonen, op een steenworp van elkaar.
‘Zouden ze terug bij elkaar komen?’ vroeg ik aan de vrouw van het eerste paar.
‘Wie weet,’ zei ze, ‘het zou misschien geen slechte zaak zijn.’ 
Mais moi,’ zei ze, ‘je ne remets pas les couverts. Eens de tafel afgeruimd, dek ik de tafel niet opnieuw.’ Ik geloof haar. 

9 gedachten over “Bestek”

 1. Credo.
  Zoveel beweging in zo weinig dorp.

  Ik dacht vanmorgen God een ‘gelukkige Vaderkensdag’ te gaan wensen.
  Maar ik stond voor een gesloten deur. Wellicht niet thuis.

  Hij vertelde mij vroeger al dat Hij zich verlaten en eenzaam voelde.
  Vooral op Feestdagen.

  Sinds Zijn Zaak failliet ging, hemel en hel dicht, leven de mensen anders.
  Zij wachten niet op later.

  Alles moet en mag Vandaag. Hic et nunc.

  Tja. Zou het beter zijn, vraag ik me af.
  Ik ben te oud om het nog te gaan ontdekken.
  Maar in feite, deed ik het al.

  Ondertussen dek ik nog elke dag de tafel. Voor mij alleen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: