Frelon-killer

Af en toe komt hij de berg op gefietst, Roger. Hij stelt zichzelf telkens opnieuw voor als Roger le fou.

Ik heb Roger nog nooit anders gezien dan in een nauwsluitend fietspakje. Daarin zit zijn niet meer zo jonge, maar gespierde lijf, gehard van het fietsen en het lopen.

Eens hij boven is, keert hij niet terug voor hij in het dorp iemand gevonden heeft aan wie hij zijn verhaal kwijt kan. Roger le fou moet fietsen, lopen en vertellen in hoog tempo. Altijd vriendelijk, altijd gehaast, altijd onrustig.

Wie hem in de verte ziet naderen, overweegt om rechtsomkeert te maken of een zijweg te nemen. Want als Roger begint, houdt hij niet op.

Een paar dagen geleden zag ik hem bij de groenteboer in het dal. Het was middag en de groenteboer probeerde hem de winkel uit te werken. Ik rekende af en troonde Roger mee naar het erf. Daar toonde hij mij een bokaal met wel twintig hoornaar-koninginnen, die hij blijkbaar overal meeneemt op de fiets.

Ik wist niet goed wat ik ervan moest denken en ik vroeg of die wespen dan geen functie hadden in de natuur.

‘Nee,’ zei de groenteboer, die natuurlijk alles over de natuur weet, ‘want ze zijn niet van hier. Het zijn Aziatische frelons.’

Daarmee moest ik het doen, want de groenteboer maakte dat hij weg kwam. Roger rekende vervolgens in sneltempo uit hoeveel koninginnen hij al had gevangen en hoeveel hoornaars hij daardoor al voorkomen had.

Doe de groeten in het dorp, zei hij, toen ik mijn rugzak aantrok en me in de richting van de straat probeerde te verplaatsen. Zeg maar dat je Roger hebt gezien, le frelon-killer.

Later zocht ik informatie over de Aziatische frelon op en leerde ik dat de eerste koningin waarschijnlijk in 2004 met een schip vanuit de Chinese provincie Yunan in Bordeaux is aangekomen en zich van daaruit over heel Frankrijk heeft verspreid. De Aziatische frelons zouden een bedreiging vormen voor de honingbijen.

Toen ik hier en daar over mijn ontmoeting met Roger vertelde, werd er met bewondering gereageerd. ‘Hoe doet hij dat? Hij is een held,’ zeggen ze. Roger le fou is nu Roger, le héros.

timthumb.php

4 gedachten over “Frelon-killer”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: