Intussen in Frankrijk – 10

Gisteren heb ik een brood gebakken met de restjes bloem die ik nog had. Met een beetje geluk zitten er twee pakken bloem bij mijn bestelling voor de supermarkt die ik mocht doorgeven en kan ik een paar weken verder. Ik heb een vintage broodsnijmachine uit de kelder gehaald, zodat ik zuinige sneetjes kan snijden. Vorige week was er nauwelijks bloem te vinden, zei Marie. Uiteindelijk maalde onze groenteboer een kilo graan voor haar.

‘Malen?’, vroeg ik, ‘heb ik dat goed begrepen?’

‘Oui, oui,’ zei ze, ‘il a moulu de la farine pour moi.’

Het doet me opnieuw denken van de oorlogsverhalen van mijn moeder. Zij woonde tijdens de oorlog samen met haar ouders in de buurt van een graanmolen. ’s Nachts was het een komen en gaan van mensen die er hun zakje graan lieten malen.

Ik ben nog steeds niet naar het dal geweest. Ik probeer me voorstellen hoe het daar is. ‘Niet leuk,’ zegt Marie. ‘De mensen zijn nerveus en sommigen respecteren de regels niet.’

Ik skype met vrienden in Prades. Ze wonen in een rijhuis in de stad en vinden het lastig om zo weinig contact te hebben.

‘We mogen geen gesprekjes voeren op straat,’ zegt Véronique. ‘De mensen spreken dan maar af om op hetzelfde tijdstip naar de post of naar de apotheek te gaan en daar wat te praten.’

We maken ons zorgen over een gemeenschappelijke vriendin die er vreemde theorieën op nahoudt. Zij is ervan overtuigd dat de hele situatie onderdeel is van een militaire actie op wereldschaal.

Vandaag sneeuwt het weer. Geen tuinwerk, dus. Gisteren heb ik nog snel de laatste aardappeltjes gepoot. Terwijl ik bezig was hoorde ik vrouwenstemmen. Ze klonken me als muziek in de oren. Marie en haar moeder, Josette, deden een wandelingetje en bleven wat praten vanop de straat.

‘Je bent nu twee weken terug thuis,’ zei Josette, ‘dan ben je safe,’

‘Ja, dat hoop ik,’ zei ik, al vind ik de informatie over incubatietijd niet altijd duidelijk.

We babbelden nog wat, en na een minuut of tien vervolgden ze hun wandeling.

‘Ik ben blij dat ik jullie gezien heb,’ riep ik hen nog na.

‘Wij ook!’ riepen ze terug.

20200329_112636

PS Net het bericht gekregen dat we mogelijk een week, tot tien dagen, moeten wachten op onze bestelling bij de drive-in. Ik mag nu drie producten opgeven die prioritair zijn. Die zal Marie ergens anders gaan halen. Euh… bloem, kaas (een stuk emmentaler) en havermout.

 

Auteur: Christine Van den Hove

Auteur van 'Colombe' (2019, Uitgeverij Kartonnen Dozen) en 'Het huwelijk' (2022, uitgeverij Wereldbibliotheek)

10 gedachten over “Intussen in Frankrijk – 10”

    1. Deze kun je ook opvouwen en hij snijdt prima, alleen kan ik hem niet vastschroeven op het aanrecht of de tafel. Ik ga er toch eens op studeren hoe het handiger kan. Een mens moet inventief zijn in uitzonderlijke omstandigheden.

      Like

  1. Ik herinner me dat ook nog uit mijn kindertijd, heel vaag. Later was het een snijmachine met elektriciteit.
    Inderdaad. Je brood ziet er heel lekker uit. Mooi stukje weeral !

    Like

    1. Ja, het is best een confronterende oefening. Wij zijn zo verwend, zo gewend om maar te gaan kopen wat we lekker vinden. Nu ben ik echt gedwongen om criteria als : wat heb ik echt nodig, wat is gezond voor mij, te hanteren.

      Geliked door 1 persoon

    1. Tot nu is het nog niet echt eng. Wel een beetje oncomfortabel. Maar er zijn ook voordelen aan: er komt wat ruimte in de kasten, ik doe wat meer in de tuin, vind allerlei eetbare kruiden dicht bij huis, ik probeer nieuwe recepten uit en ik denk na over wat essentiële voeding is. Het is ook best confronterend: hoe zowat alles in normale tijden voorhanden is, hoe verwend we zijn en dat allemaal normaal vinden.

      Like

Plaats een reactie