Corsicaanse worst

Eindelijk weet ik wat mij zo ziek heeft gemaakt: het eten van gerookte leverworst, figatellu, meegebracht door een paar sympathieke dorpsgenoten van hun vakantie in Corsica. Het laatste stukje heb ik met smaak verorberd op 21 november 2017. Vijfendertig dagen later, de gemiddelde incubatietijd, had ik prijs: hepatitis E. Het goede nieuws is dat mijn lichaam in een paar weken tijd zichzelf zal herstellen.

En op deze verloren maandag vernam ik dat mijn gestolen portefeuille werd gevonden en binnengebracht in het maison des objets trouvés in Perpignan. Ik wist niet eens dat zoiets bestond. Het klinkt romantisch, vind ik. Ik kreeg een aardige mijnheer aan de lijn die me wist te vertellen dat mijn rijbewijs, carte vitale (soort gezondheidspas) en ID-card erin zaten. De ID-card hadden ze al naar de ambassade in Parijs gestuurd. Maar dat geeft niet, die komt wel terug en er is me een hoop administratieve rompslomp bespaard.

 

 

16 gedachten over “Corsicaanse worst”

 1. Goed nieuws allemaal… en ja, dit bewijst nog maar eens: wie goed doet, goed ontmoet; jouw positieve vibes zorgen voor een positieve afloop (waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat andere zieken of bestolen mensen voor wie alles minder goed afliep, hun onheil over zichzelf afriepen… maar het is een romantische gedachte. Ik duim voor een snel en volledig herstel!

  Like

  1. Het is inderdaad een romantische gedachte. Ik vind niet dat ik zoveel ‘goed doe’, er zijn mensen die zich veel sterker engageren om onze wereld beter te maken, maar oog hebben voor de positieve kanten van nare ervaringen is iets wat het leven zelf me heeft geleerd. En op een of andere manier win je daar altijd bij.

   Like

 2. Ik las trouwens gisteren toevallig in een boek over een Turkse familie (Marsepeinen vingers van Öznur Karaca) dat een van de tantes van het hoofdpersonage meer dan 100 jaar oud werd. Haar geheim? Elke dag een stukje lookworst! Zo zie je maar 🙂

  Like

 3. Een soort voedselvergiftiging? Dat kan iedereen hier overkomen.
  Wij krijgen ook regelmatig “zelfgemaakte” droge worsten en hammen of opgelegde cèpes.
  En wij delen zelf ook wel eens zelfgemaakte dingen uit.
  Hoofdzaak is dat alles goedkomt.
  Alleen jammer van je mobieltje, heb je er al aan gedacht om die via het IMEI-nummer te laten blokkeren? Als je de doos nog hebt, dan staat het daar op.

  We wensen je nog veel beterschap

  Like

  1. Dank je wel, Marcel. Intussen ben ik te weten gekomen dat fugatelli of ficatelli bekend staat als oorzaak van deze niet helemaal ongevaarlijke hepatitis. Het is een zwarte u-vormige worst gemaakt van rauwe lever. Ik begrijp niet dat de overheid deze worst verbiedt of beter controleert. Op sommige plaatsen in Corsica zouden 100% van de varkens besmet zijn geweest.

   Mijn mobieltje heb ik via internet geblokkeerd en de gendarmerie zou dat eveneens doen.

   Fijn dat jullie mijn blog lezen. Tot nog!

   Like

 4. Hoi Christientje, … Oef… Ik wou je al mailen om tekst en uitleg bij je verhaal van een ouwejaar aan een infuus in het ziekenhuis… Nog een dikke, luide OEF dus. En snel gezond weer op! En altijd welkom in onze stek in Tstad, maar dat wist je al. XXX LiefS

  Like

 5. Oje Christien, blij dat er toch een paar positieve wendingen komen…kan je flink ziek van zijn, maar komt helemaal goed…en wat spulletjes terug, oef… ik trek mijn woorden terug 🙂

  Like

 6. dag christine
  ik lees zonet een artikel in de standaard dat het aantal besmettingen met Hepatitis E sinds 2010 x3 is in België. Het komt vooral voor in varkensvleesproducten als leverworst en waar bloed in verwerkt is! Tegelijkertijd sust het artikel de lezer, je zou alleen er bij uitzondering ziek van worden. Jou ervaring was dus anders. ik hoop van harte dat het je nu beter gaat.

  Like

  1. Dag Hilde, ja, als je wat rondsurft blijkt hepatitis E in opmars te zijn en niet alleen in Frankrijk. Voor mij in ieder geval geen charcuterie meer en op termijn ook geen vlees meer. Het gaat al een pak beter, dank je wel.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: